Archief


Zoek
in

Nieuws

5998 items gevonden.

Samenwerking voor recycling zeldzame metalen in elektrolysers

dreamstime_m_252217846.jpg

Een groeiende vraag naar elektronica en de geopolitieke ontwikkelingen nopen Nobian ertoe samen te werken met Asahi Kasei, Furuya Metal en Mastermelt om kostbare zeldzame metalen te recyclen.

Statiegeldsysteem goede optie voor festivals

dreamstime_m_121653638.jpg

Een goedwerkend statiegeldsysteem draagt bij aan het inzamelingspercentage op festivals en de kwaliteit van het afval. Maar de gestelde normen worden nog niet gehaald.

Ook OpenWaste in Leiden actief

Foto-Leiden-scaled-e1745315422973-AO Ankeiler.jpeg

De opmars van OpenWaste gaat gestaag door, want het samenwerkingscollectief gaat ook in Leiden bedrijfsafval inzamelen.

Arnhem geeft uitvoering aan advies van burgerberaad afval

20200731_220046.jpg

De gemeente Arnhem was begin 2024 een trendsetter met een burgerberaad over afvalbeleid. Bijna alle adviezen zijn inmiddels uitgewerkt tot concrete maatregelen. Nu ook die over de afvalpas.

'Meer tempo nodig voor beter statiegeldsysteem'

dreamstime_xl_308977408-AO Ankeiler.jpeg

Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat staat open voor een aantal maatregelen om het statiegeldsysteem te verbeteren, en dat is positief. Maar het mag wel in een hogere versnelling.

Renewi helpt Selibon bij verpakken en afvoeren biomedisch afval

csm_Conteiner_-_1_9e61772b54-AO Ankeiler.jpeg

Het biomedisch afval dat is opgeslagen op het terrein van Selibon wordt herverpakt en afgevoerd naar Nederland. Hier belandt het in een erkende verbrandingsinstallatie voor biomedisch afval.

Gemeenteraad Almelo akkoord met nieuw afvalbeleid

dreamstime_m_84712448.jpg

Na 19 jaar is het tijd voor nieuw afvalbeleid in Almelo. Overstappen op nascheiding hoort daarbij, vindt ook de gemeenteraad. Maar die overstap mag ook weer niet te veel kosten.

'Voedselverspilling meer dan huishoudelijk probleem'

dreamstime_m_63916335.jpg

Gemeenten die voedselverspilling actief tegengaan boeken niet alleen milieuwinst, maar dragen ook bij aan bredere opgaven rond duurzaamheid, circulariteit, afvalreductie en voedselzekerheid. Een document met praktische tips kan gemeenten hierbij helpen.

Diftar heeft positief effect op inzameling e-waste

dreamstime_m_164125812.jpg

In gemeenten met een gedifferentieerde afvalstoffenheffing belandt aanzienlijk minder e-waste in het restafval. Maar diftar is niet de enige manier waarop gemeenten de inzameling van e-waste kunnen verbeteren.

Succes Iers statiegeldsysteem moet als voorbeeld dienen voor VK

dreamstime_m_136486143-AO Ankeiler.jpeg

De Ierse bevolking had iets meer dan een jaar nodig om één miljard statiegeldverpakkingen in te leveren. In 2026 voert ook Portugal statiegeld in.

Nieuwe subsidieronde Kennis- en Innovatieagenda CE in aantocht

dreamstime_m_217980180.jpg

Op 6 mei openen twee nieuwe subsidierondes voor circulaire onderzoek- en ontwikkelingsprojecten.

Buitenlandse interesse voor inzameling Altena's afval?

20221111_143624.jpg

De gemeente Altena wil zo veel mogelijk opties open houden voor welk bedrijf vanaf volgend jaar haar huishoudelijk afval gaat inzamelen. Wordt het een overheidsgedomineerde organisatie of een buitenlands bedrijf?

ARN gaat ziekenhuizen helpen naar minder restafval

dreamstime_l_150235126.jpg

Vier Gelderse ziekenhuizen gaan met afvalbedrijf ARN onderzoeken of de technologie om luiers en incontinentiemateriaal te recyclen ook geschikt is voor andere soorten ziekenhuisafval.

ILT lijkt serieus te kijken naar statiegeldbonus

dreamstime_m_139935958.jpg

Een maand geleden pleitten Milieudefensie, de Consumentenbond en Fair Resource Foundation om het uitgekeerde statiegeld te verhogen met 5 cent. Het lijkt erop dat de Inspectie Leefomgeving en Transport dit nu overweegt.

Inzamelexperimenten in Goes gaan van start

dreamstime_m_70063462.jpg

Goes experimenteert een jaar lang met de inzameling van huishoudelijk afval om te bepalen welke manier van inzamelen het best bij de gemeente past.

Eerste maanden met diftar leggen Katwijk geen windeieren

dreamstime_m_148059731.jpg

Sinds 1 januari 2025 werkt Katwijk met diftar, en de resultaten over januari en februari liegen er niet om.

'Meer marktgebaseerde initiatieven nodig voor afvalpreventie'

dreamstime_m_63916335.jpg

Op Europees niveau is een toenemende loskoppeling zichtbaar van afvalproductie en economische groei. Maar wat preventiemaatregelen betreft laten lidstaten nog een hoop potentie onbenut.

Oudewater met diftar op weg naar restafvaldoelstelling

garbage-can-231875_1920.jpg

De invoering van diftar heeft effect in de gemeente Oudewater: de hoeveelheid restafval is met circa 11 kilo afgenomen in 2024.

Bijna tijd voor derde internationale Zero Waste Day

dreamstime_m_170233417.jpg

Met de internationale Zero Waste Day benadrukt het milieuprogramma van de VN het belang van beter afvalbeheer wereldwijd. Op 30 maart vindt de derde editie plaats.

Verpakkingenverordening biedt overheden ruimte voor ambitie

dreamstime_m_143265752.jpg

De Europese Verpakkingenverordening biedt nationale en lokale overheden ruimte om een ambitieuzer beleid te vormen, maar met mate.

Vorige  1   2   3   5   15   62   300  Volgende

Artikelen

325 items gevonden.

Recyclingindustrie autobatterijen nog niet goed opgeladen

dreamstime_l_103315910.jpg

De EU wil een recyclingindustrie voor batterijen in Europa die onafhankelijk is van de rest van de wereld. Maar dit jaar stelden diverse bedrijven hun recyclingactiviteiten uit, vooral vanwege tegenvallende autoverkopen. En dat is niet het enige probleem voor de recyclingindustrie. Er is echter nog hoop.

Zonnepanelenrecycling kan veel beter

solar-system-2939560_1280.jpg

De Nederlandse recyclingcapaciteit voor zonnepanelen is op dit moment nog vrij minimaal en bovendien laagwaardig. Het is nu tijd om dit om te buigen, want de komende jaren komen er steeds meer zonnepanelen terecht bij recyclers. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vergeleek vier nieuwe methodes die stuk voor stuk meer circulair zijn dan de bestaande manier van werken.

Eerste gemeenten aan de slag met verbeterde textielcontainers 

Nat textiel.jpg

Naar schatting wordt ieder jaar meer dan 1 kton ingezameld textiel vernietigd omdat het nat is. Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres in maart riep textielinzamelaar Sympany gemeenten op lekke ondergrondse textielcontainers te vervangen. De eerste gemeenten hebben zich inmiddels gemeld.  

Recyclers bouwmaterialen vragen overheid om consistente doelen 

Afvalscheiding op bouwplaats GP-GrootVanWijnen-17-bewerkt-tonweg.jpeg

25 procent van de totale Nederlandse afvalstroom bestaat uit bouw- en sloopafval. Het hoogwaardig recyclen hiervan draagt bij aan de doelstelling om in 2030 50 procent minder primaire grondstoffen te gebruiken. Bij die recycling speelt ook de overheid een belangrijke rol, vinden recyclers van gips en beton. 

Socials belangrijker in afvalcommunicatie 

dreamstime_xl_85888318.jpg

Een speciale afval-app, een papieren afvalkalender, of gewoon in de gaten houden wanneer de buren hun container aan de straat zetten: er zijn veel methoden waarmee mensen bepalen wanneer ze hun afval moeten aanbieden. Maar wat als de inzameldag onverwacht verandert? 

HVC loopt harder voor verandering

Dion van Steensel - 20231031 - fotograaf Riske de Vries.jpg

HVC deelde begin dit jaar haar droom over een afvalvrije wereld. De grootste publieke afvalverwerker van Nederland zet daarbij een volgende stap van afval scheiden naar afval voorkomen. Blijft het bij een droom, of gaat het om een realistische ambitie? Een gesprek over draagvlak en gedragsverandering.

'Groengasproductie biedt mogelijkheden voor verwerking gft'

Biowaste Anaerobic digestion Tilburg.jpg

Vanaf 1 januari 2024 gelden strengere Europese regels voor de inzameling en verwerking van gft. Dit kan leiden tot een groeiend aanbod aan gft. Maar is er wel genoeg capaciteit om deze grotere stroom te verwerken? Er zijn in ieder geval plannen voor uitbreiding, onder andere bij Attero en Omrin. Beide bedrijven zien kansen voor de productie van groen gas.

Bandenrecyclers op zoek naar nieuwe toepassingen

Kunstgress.JPG

De Europese Unie wil een einde maken aan microplastics in het milieu en verbiedt daarom verschillende toepassingen, waaronder rubberkorrels op kunstgras. Een langgekoesterde wens van milieuorganisaties, maar voor bandenrecyclers is het een strop. “We zijn niet in paniek, maar we hebben wel flink de pest in.”

Doorstart PMC biedt hoop na onwaarschijnlijk faillissement

dreamstime_l_42357439.jpg

100 tot 150 kton vervuild staalschroot had Purified Metal Company jaarlijks willen recyclen in zijn installatie in Delfzijl. Twee jaar na de opening door koning Willem-Alexander ging het bedrijf vorig jaar november echter failliet zonder maar in de buurt te komen van die tonnages. Wat valt er te leren van het bijzondere verhaal, dat toch nog een happy end lijkt te krijgen?

Denen willen gevaarlijk afval ook circulair verwerken

DJI_0434.JPG

Gevaarlijke afvalstoffen willen we zo snel mogelijk verwijderen. Met de resten van verbranding valt echter nog best wat te doen. In Denemarken zijn ze daar druk mee bezig, aangemoedigd door een forse CO2-heffing.

ZZS-beleid bemoeilijkt export

Gevaarlijk afval dreamstime_xxl_140060713.jpg

Terwijl wij sinds 1992 door de EU kunnen reizen zonder ons paspoort te laten zien en ook voor goederen de EU één grondgebied vormt, geldt dit niet voor gevaarlijk afval. De vrees bestaat dat de vele administratieve handelingen op korte termijn kunnen leiden tot een capaciteitstekort voor de verwerking van bijvoorbeeld afvalstoffen met PFAS.

Stap dichter bij circulaire minicontainer

Rubber bandjes op stapel - bron gemeente Oosterhout.jpg

De circulariteit van minicontainers is door de jaren heen toegenomen, maar kan nóg beter. Dit stelden Avans Hogeschool en de gemeente Oosterhout onlangs vast. In plaats van deze te verbranden, kunnen minicontainerbandjes namelijk eenvoudig hergebruikt worden.

Tijd voor de tekentafel

Daniël Walkot en Inger van Gelderen van de GAD.jpg

Na twaalf jaar vertrekken directeur Daniël Walkot en zijn rechterhand Inger van Gelderen bij de Grondstoffen- en Afvalstoffendienst Gooi en Vechtstreek, kortweg de GAD. “We hadden een persbericht kunnen uitsturen, maar misschien is het waardevoller als we delen wat we de afgelopen jaren geleerd hebben.”

Op weg naar stabiele markt voor gerecycled bouw- en sloopafval

Afvalcontainer met gebroken bakstenen en gips dreamstime_xxl_227685984.jpg

Wat kan sorteerders en recyclers van bouw- en sloopafval stimuleren om zo veel mogelijk recyclaat uit deze afvalstroom te halen? BRBS Recycling denkt onder meer aan een vast percentage recyclaat, terwijl sorteerbedrijf Langezaal naar de rol van architecten wijst.

“Ladingen blijven afkeuren is geen oplossing”

20230903_150333.jpg

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat kondigde begin dit jaar aan de mogelijkheden te gaan verkennen voor meer landelijke standaardisering van afvalscheiding en -inzameling. Het Afvalfonds Verpakkingen wacht dit liever niet af en hoopt met gemeenten tot een plan te komen voor de standaardisering van de pmd-inzameling.

Veel interesse in oplossing voor frisse gft-container

GreenClip.jpg

Twente Milieu gaat deze zomer de GreenClip testen. Een kleine groene clip, die ervoor zorgt dat het deksel van een gft-container altijd een stukje openstaat. Hoe klein de innovatie ook lijkt, de interesse ervoor blijkt groot.

De onbemande milieustraat

HVC-Groep-12012021-9256.JPG

In coronatijd startte HVC een pilot met een geheel onbemand afvalbrengstation in Hoorn, waar inwoners hun puin, grond, snoei- en tuinafval kwijt konden. In Oldambt maken ze al jaren gebruik van een onbemande aanmeldzuil bij de milieustraat. Is de (gedeeltelijk) onbemande milieustraat de toekomst?

Gescheiden inzamelen van gft: alles uit de kast

addie bij containers1.jpg

De aangepaste Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen treedt per 1 januari 2024 in werking. Die schrijft voor dat iedere inwoner vanaf die datum de gelegenheid moet hebben om gft gescheiden aan te bieden ter inzameling en recycling. Gaan we dat redden in Nederland? Nee, zegt Addie Weenk, adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat.

Afvalsector niet zomaar hofleverancier chemie

dreamstime_xxl_25440781 afval.jpg

Afval heeft het in zich om uit te groeien tot een belangrijke grondstof voor de Nederlandse chemie, al moeten daar nog heel wat hordes voor worden genomen. Het trekken aan afval is in ieder geval al begonnen. “Als Nederland zijn chemische productie in stand wil houden, moeten we op grote schaal afval importeren.”

Weinig verschuivingen in de markt voor inzameling in 2023

sHxcB-inzamelorganisatie-per-gemeente-in-2023 (2).png

Wederom is het private deel van de inzamelmarkt van huishoudelijk afval kleiner geworden en heeft de concentratie van inzamelbedrijven zich voortgezet. De geleidelijke veranderingen van de laatste jaren zetten zich ook in 2023 door.

Vorige  1   2   3   5   7   10   17  Volgende