Archief


Zoek
in

Nieuws

437 items gevonden.

Tweede proef uitsorteren met watermerken ook succesvol

dreamstime_m_267399381.jpg

Digitaal watermerken van verpakkingen lijkt een succesvolle methode om tot op productniveau verpakkingen uit te sorteren. Nadat de technologie nu een vinkje heeft gekregen, komt de marktintroductie.

Avantium ontwikkelt pef-materiaal voor matrassen

dreamstime_m_11342226.jpg

Een consortium met Avantium heeft pef-materiaal ontwikkeld, om toe te passen in matrassen. Dit moet de ecologische voetafdruk van de textielindustrie verminderen.

Roadmap voor bijmengplicht duurzame vliegtuigbrandstof

aircraft-537963_1280.jpg

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ambitieuze plannen voor de bijmengverplichting van duurzame vliegtuigbrandstof (Saf). De Nederlandse doelstellingen gaan daarbij zelfs verder dan de Europese.

Subsidie voor Brabantse doorbraakprojecten keert terug

micheile-dot-com-lZ_4nPFKcV8-unsplash.jpg

Samenwerkende Brabantse bedrijven kunnen binnenkort weer subsidie aanvragen voor projecten met een ingrijpende impact op de transitie naar een circulaire economie.

Geld beschikbaar voor onderzoek naar batterijrecycling

dreamstime_m_120895888-AO Ankeiler.jpeg

NWO en Battery Competence Cluster NL (BCC-NL) roepen onderzoekers en bedrijven op om een voorstel in te dienen voor onder meer onderzoek naar batterijrecycling.

Dar zet 'slimme' camera's in tegen zwerfafval

Dar Nijmeegse vierdaagse 2023-21.jpg

Afvalinzamelaar Dar gaat gebruikmaken van camera's met AI-technologie om zwerfafval te bestrijden. De Adviescommissie Digitale Ethiek die hierover Dar en de gemeente Nijmegen adviseerde, had daarbij ook een paar waarschuwingen en suggesties.

Mestverwerker wil overschakelen naar productie van groen gas

dreamstime_l_85872243.jpg

BMC Moerdijk wil haar energieproductie en de Nederlandse voedselketen verder verduurzamen door in de toekomst groen gas te gaan leveren.

7 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar duurzaam kunststof

dreamstime_m_22129289.jpg

Met een miljoenenbudget moet een consortium van kennisinstellingen en bedrijven straks onderzoek doen naar duurzame, veilige en milieuvriendelijke kunststoffen en de implementatie ervan in de huidige kunststofketen.

Nederland koploper op gebied van zero-emissie vrachtwagens

dreamstime_m_315043821.jpg

Ondanks problemen met netcongestie waar ook de Nederlandse afvalsector mee te kampen heeft, doet ons land het wat betreft het gebruik van emissievrije trucks nog steeds beter dan de rest van Europa.

23 miljoen voor Gronings chemisch recyclingproject

dreamstime_m_96964589.jpg

Met het Circular Aromatics-project wil een consortium van bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten een innovatieve stap zetten richting een Nederlandse circulaire economie.

Pyrolyseproject gestart voor turbinebladen

windmill-6307058_1280.jpg

Naar verwachting komt er in Europa in 2025 zo'n 60 kton aan oude turbinebladen vrij. Met het Circle4Win-project probeert TNO dit probleem te lijf te gaan.

Rova gaat met AI gft-containers controleren op vervuiling

Rova inzamelvoertuig camera-AO Ankeiler.jpeg

Afvalinzamelbedrijf Rova gaat onderzoeken of camera's met kunstmatige intelligentie kunnen helpen om containers met vervuiling in de gft te herkennen.

'Rol kleine gemeenten in CE onderbelicht'

dreamstime_m_95180934.jpg

Kleine gemeenten kunnen mogelijk een belangrijke rol spelen in de transitie naar een circulaire economie, maar daar is nu nog te weinig aandacht voor.

Rotterdamse pyrolyse-installatie komt alsnog tot leven

dreamstime_m_96964589.jpg

Xycle kan voor de bouw van haar lang verwachte chemische recyclinginstallatie rekenen op financiële steun van een investeringsconsortium.

Omrin tevreden over AI afvalanalyse

Analyzer portal GV Macero-AO Ankeiler.jpeg

De handmatige analyses van de opbrengst en zuiverheid van het sorteerproces bij Omrin in Heerenveen zijn vervangen door camerasystemen met beeldherkenning.

Naam van nieuwe app Plastic Soup Foundation bekend

dreamstime_m_190449819.jpg

Consumenten kunnen dit jaar in een nieuwe app van Plastic Soup Foundation vinden hoe ze hun gebruik van producten met plastic kunnen verminderen.

BioFertiCol zet voedingsafval om in mega-mestfabriek

dreamstime_m_6451324.jpg

In het Vlaamse Oostende is onlangs de eerste schop in de grond gegaan voor een installatie die meststoffen maakt van voedingsafval.

Grote nieuwe pyrolyse-installatie in Duitsland

dreamstime_l_270833385.jpg

Start-up Pruvia wil per 2026 niet-recyclebaar gemengd plastic van bijna een miljoen mensen recyclen. Een verdubbeling van de capaciteit is al gepland.

Geen uitsluiting CCS-subsidie ondanks opkomst alternatieven

dreamstime_m_299058705-AO Ankeiler.jpeg

Uit onderzoek naar duurzame alternatieven voor CCS binnen de subsidieregeling SDE++ blijkt dat er voor geen enkele vorm een kosteneffectief alternatief is. Maar die komen er wel aan.

Europese subsidie naar betonrecycling

roman-wimmers-pIzasX6MfO8-unsplash.jpg

Elf Nederlandse start-ups halen in totaal 118 miljoen euro aan Europese financiering op, waaronder een project in betonrecycling.

Vorige  1   2   3   5   9   22  Volgende

Artikelen

79 items gevonden.

Zoeken naar route voor voedselveilig recyclaat 

Melkfles.png

Een onderzoek van Wageningen University & Research naar onbedoelde vervuilingsstoffen in recyclaat zorgde voor lichte verbazing in de afvalsector. Het onderzoek vormt echter slechts één stap, om achter de beste route te komen naar mechanisch gerecycled plastic voor voedselverpakkingen. “We willen voor een volwassen discussie over recyclaat in voedselverpakkingen zorgen.”

Nog volop uitdagingen bij recycling windturbinebladen 

nicholas-doherty-pONBhDyOFoM-unsplash.jpg

Windturbinebladen, die voornamelijk bestaan uit composietmaterialen, zijn moeilijk te recyclen. Met de verwachte toename van het aantal afgedankte windturbinebladen in de komende jaren, wordt het steeds urgenter om effectieve recyclingmethoden te ontwikkelen. Hoe is de stand van zaken op dit moment? 

MBT: veelbelovende technologie, wisselend succes 

mbt in sofia dreamstime_m_63613070.jpg

Mechanisch biologische afvalverwerking (MBT) leek rond de eeuwwisseling een goede optie om ongesorteerd huishoudelijk afval te behandelen. De inzet van afvalenergiecentrales in combinatie met bronscheiding haalde de technologie in Nederland echter in. Andere EU-landen investeerden - met wisselend succes - wel in MBT. 

Vervuiler betaalt met scanoplossing voor restafval 

uppsala-1200x800.jpg

In Zweden testen drie afvalenergiecentrales een innovatieve digitale cameratechnologie die plastic herkent in restafval. Hiermee willen ze de kosten van de CO2-uitstoot van verbrand plastic in rekening brengen bij ontdoeners. "Uiteindelijk moet dit een betere scheiding van plastics stimuleren”, zegt Anders Pettersson van Vattenfall. 

Plussen en minnen aan AI-speurkracht

csm_CoreIMG_3007_c59f0b5d1f.jpg

Batterijen in afval kunnen voor veel schade en leed zorgen. Niet verwonderlijk dus dat de vraag naar oplossingen om de batterijen te detecteren groot is. AI-gedreven technologieën kunnen helpen, maar er gelden wel voorwaarden.

Vulgraadsensoren: groter denken, kleiner doen

Vulgraadmeting en routeplanning iPad apr 2016.jpg

Met vulgraadsensoren kunnen inzamelaars en gemeenten data over afvalcontainers en prullenbakken gebruiken om de inzameling te verbeteren. Maar er zijn ook valkuilen. Vier aanbieders van vulgraadoplossingen doen uit de doeken wat zij de afgelopen jaren leerden over het gebruik van sensoren.

Platform maakt afvalstromen inzichtelijk

LFH 2806219_295 Overzicht haven.jpg

Hoe bewegen afvalstromen zich door een stad of regio? Dat was de vraag waarop geoFluxus, een spin-off vanuit TU Delft en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions het antwoord zocht. Het door hen ontwikkelde Afvalprofiel maakt voor bedrijven afvalstromen inzichtelijk met als doel de circulaire economie dichterbij te brengen.

Chemische katoenrecycling hangt op schaalgrootte

saxion-8499.jpg

Na plastic is textiel de stroom die hoger op de R-ladder moet komen. Mechanische recycling heeft een beperking, omdat de textielvezel voor hergebruik niet te klein mag zijn. Chemische recycling kan voor de kleine vezels de oplossing zijn. De technologie heeft haar oorsprong in de papierrecycling en het doorbreekpunt voor grootschalige toepassing lijkt bereikt.

Wetenschap verdeeld over plasticrecycling met 'beestjes'

127986506_m.jpg

Eens in de zoveel tijd duikt het weer op in de media: plasticrecycling door middel van micro-organismen zoals wormen, larven en bacteriën, of door enzymen. Toch is van een doorbraak in de vorm van een full-scale installatie nog geen sprake. Waarom niet? We legden deze vraag voor aan enkele wetenschappers in dit vakgebied.

Afvalsector heeft ICT nodig bij volgende stap(pen)

Omrin Afvalapp afvallabel.jpg

In de afgelopen 25 jaar heeft ICT de afvalsector flink geprofessionaliseerd. En er komt nog veel meer aan, verwachten experts. Voor het behoud van meer en kwalitatief betere secundaire grondstoffen lijken nieuwe ICT-technieken, zoals artificial intelligence, een sleutel tot succes te vormen. “Data spelen een belangrijke rol om zo veel mogelijk recyclebare stromen uit het afval te halen.”

Artificial intelligence in de vuilniswagen

No image found-AO Ankeiler.png

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker gebruikt in de wereld van recycling. Zo voorziet Renewi in België vuilniswagens inmiddels van AI-camera's die ingezamelde materialen kunnen herkennen. Is dit een opmaat naar meer artificial intelligence in afvalbeheer?

Afvalbranche kwetsbaar voor cyberaanval

dreamstime_m_148214040.jpg

De afvalbranche is een essentiële dienst die kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Dat zegt cybersecuritydeskundige Dave Maasland. De sector heeft volgens hem een aantal kenmerken waardoor bedrijven zich extra bewust moeten zijn van het risico. “Maar er zijn genoeg mogelijkheden om je hiertegen te verweren.”

Optimalisatie van de scheidingsinstallatie

20190516 AVR nascheidingsinstallatie_020.jpg

Zonder scheidingstechnologie kunnen geen grondstoffen uit afval geproduceerd worden. Hoe sneller en nauwkeuriger de techniek hoge kwaliteit uitgesorteerde stromen levert, des te groter de boost voor de circulaire economie. Voor de toekomst is het interessant om te horen waar recyclebedrijven vandaag de dag in investeren en waarom. Een rondgang langs drie bedrijven.

Onkruid te lijf met borstels en hitte

onkruid1 foto omrin.JPG

Vijf jaar na het verbod op gewasbestrijdingsmiddelen voor verharde oppervlakten, lijken gemeentelijke reinigingsdiensten hun onkruid redelijk in bedwang te hebben. Moeilijker en flink duurder, dat wel, en minder innovatief dan verwacht. De meeste winst valt indirect te behalen: met duurzame energie en door vooraf na te denken of een paaltje, betonblok of hoge stoep wel echt nodig is.

IT-oplossingen geven producent regie in circulaire keten

dreamstime_m_117551505.jpg

Een circulair product ontwerpen en produceren is voor veel bedrijven nog niet zo eenvoudig. Als dit ze dan toch lukt, willen ze er zeker van zijn dat het product uiteindelijk ook echt worden hergebruikt of gerecycled. En ze willen kunnen laten zien wat dit in termen van duurzaamheid oplevert. IT-applicaties kunnen hiervoor een oplossing bieden.

Minder handjes aan de sorteerband

P+Magazine-HVCGroep-HendrikvandeVijver-18072018 -8660.JPG

Eind vorig jaar sprak machinebouwer Bollegraaf de verwachting uit dat sorteerrobots in 2019 hun intrede doen bij de sortering van kunststof verpakkingsafval. Nederlandse sorteerders zijn in principe geïnteresseerd, al zitten ze nog met veel vragen over de prestaties van de robots.

Efficiënter afval inzamelen met vulgraadsystemen

Vulgraadmeting en routeplanning iPad apr 2016.jpg

Steeds vaker kiezen met name grotere gemeenten voor ondergrondse afvalcontainers met een vulgraadsysteem. Zo voorziet Rotterdam al zijn 6.540 ondergrondse containers van sensoren die aangeven in welke mate ze gevuld zijn. “Door verbeterde technieken zijn de sensoren van deze systemen betrouwbaarder geworden. Dit zorgt voor logistieke besparingen.”

Hoe blockchain de circulaire economie helpt

bitcoin-2008262_960_720 pixabay.jpg

Je zou het niet direct zeggen, maar het karakter van de circulaire economie en blockchain passen wonderwel bij elkaar. De initiatieven die nu gestalte krijgen, maken de koppeling van 'het nieuwe internet' aan fysieke producten concreet. Niet onontbeerlijk maar blockchain maakt het wel veel transparanter.

Composteerder trekt alles uit de innovatiekast

tomatenloof.JPG

Wagro Groenrecycling wil meer zijn dan alleen een composteerbedrijf. Om uit groen afval meer waardevolle producten te halen dan alleen compost, zijn echter lef, doorzettingsvermogen en onconventionele samenwerking nodig.

Data delen in de circulaire economie

Fotolia_169978008_L.jpg

Om materiaalkringlopen duurzaam te sluiten, ook in financieel opzicht, moet er in ketens meer informatie beschikbaar komen over de samenstelling van producten en de daarin toegepaste grondstoffen. Dat stelde het Duitse Wuppertal Instituut deze zomer. Nederlandse recyclers hebben er hun bedenkingen bij. Een grondstoffenlabel is voor hen een gepasseerd station.

Vorige  1   2   3   4  Volgende