Archief


Zoek
in

Nieuws

6878 items gevonden.

ZWE pleit voor belastingverschuiving in 'Circular Economy Act'

roman-wimmers-pIzasX6MfO8-unsplash.jpg

In een rapport geeft Zero Waste Europe aan hoe de EU economische prikkels kan hervormen om het grondstoffengebruik in de EU te verminderen.

IenW komt met handreiking voor hergebruik (A)EEA

dreamstime_m_54989587.jpg

Met een handreiking wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat duidelijkheid geven over de (afval)status van apparatuur die opnieuw wordt gebruikt voor hetzelfde doel.

Clean Industrial Deal: kansen genoeg, maar tijd dringt

EU-vlag met fabriek-AO Ankeiler.png

De Clean Industrial Deal biedt unieke kansen, maar Nederland moet nu handelen. De keuze is simpel: inzetten op versnelling en verankering van een duurzame industrie - of toekijken hoe andere landen het voortouw nemen.

Consultatie over gebruik secundaire grondstoffen in chemiesector

dreamstime_m_323898018.jpg

De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Klimaat en Groene Groei zijn een internetconsultatie gestart over het gebruik van duurzame grondstoffen in de Nederlandse chemische industrie.

ACM werkt aan nieuw besluit over prioritering netcongestie

PreZero voertuig elektrisch.jpg

De Autoriteit Consument & Markt streeft ernaar om eind juni een nieuw ontwerpbesluit te publiceren, waarin staat wie als eerst mag worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De afvalsector hoopt op een plekje in het zogeheten prioriteringskader.

Bestrijden desinformatie over klimaat op agenda EU-milieuraad

20191009_120759.jpg

Als EU-voorzitter wil Polen de komende bijeenkomst van milieuministers gebruiken om van gedachten te wisselen hoe lidstaten en EU-instituties beter kunnen samenwerken om desinformatie op het gebied van klimaat, energie en milieu tegen te gaan.

Kabinet past plasticheffing aan en behoudt CO2-heffing

DSC02349.JPG

Uit de uitgelekte klimaatplannen van het kabinet komen diverse maatregelen naar voren die het kabinet wil doorvoeren, al blijven ze vaak nog vaag.

Vlaamse minister Brouns wil strenger toezicht lachgascilinders

dreamstime_273648768 b.jpg

Lachgascilinders zorgen nog steeds voor te veel problemen en komen ook nog steeds te veel voor in zwerfafval in Belgie. Dat vindt de Vlaamse minister van Omgeving. Hij roept daarom op tot een hardere aanpak.

Extra maatregelen voor gebruik staalslakken

dreamstime_m_113407539.jpg

Op aanvulling van al bestaande maatregelen, neemt milieustaatssecretaris Jansen extra maatregelen voor de toepassing van LD-staalslakken. Verder presenteert hij een onderzoek dat afraadt Duomix op speelplekken te gebruiken.

ILT herhaalt: regelgeving LD-staalslakken beschermt onvoldoende

dreamstime_m_150852752.jpg

Voor de tweede maal concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport op basis van onderzoek dat de regelgeving voor toepassing van LD-staalslakken tekortschiet en te weinig bescherming biedt voor mens en milieu.

Kamerleden weten Chris Jansen niet tot beslissingen te bewegen

20250417_wilhelmina pepermunt-AO Ankeiler.jpeg

Een besluiteloze staatssecretaris is de afdronk van het debat over de circulaire economie. “Ik mis elke vorm van passie.”

EC werkt plan uit om circulaire producten te stimuleren

folded-443509_1920.jpg

De Europese Commissie heeft een werkplan aangenomen met een lijst van producten die prioriteit moet krijgen bij de invoering ecodesign-eisen en energie-etikettering in de komende vijf jaar. Milieuorganisaties hadden een langere productenlijst verwacht.

Gevolgen plasticheffing blijven nog even mysterie

dreamstime_m_152249162.jpg

De uiteindelijke vormgeving van de plasticheffing laat nog op zich wachten. De gevolgen voor de recyclingsector blijven dan ook nog onbekend. Wel zouden recyclers overwegen om naar het buitenland te vertrekken.

Jansen ziet omgevingsdiensten zich versterken

IenWMS0014.JPG

Naar verwachting zijn in totaal vijftien omgevingsdiensten op 1 april 2026 robuust. Dit is een flinke verbetering, maar staatssecretaris Jansen onderkent dat er nog een weg te gaan is.

Statiegeld bezorgt grote steden enorme kostenpost

dreamstime_m_100152916.jpg

De vier grootste Nederlandse gemeenten zijn per jaar miljoenen euro's kwijt aan het repareren van beschadigde afvalbakken en het opruimen van extra zwerfafval. Daarom volgt vanmiddag in de Tweede Kamer waarschijnlijk een pleidooi om de innameverplichting uit te breiden.

'Geef gemeentes duidelijkheid over Sup-vergoeding'

jasmin-sessler-5Wfttm2CjeI-unsplash.jpg

De VNG wil duidelijkheid over wanneer de miljoenen aan niet-uitgekeerde Sup-vergoedingen uitbetaald gaan worden aan gemeenten.

Roermond haalt afvaldoelen niet

dreamstime_m_39417950.jpg

Hoewel de gestelde doelstellingen van het afvalbeleid haalbaar waren, is het de gemeente Roermond niet gelukt deze te verwezenlijken.

Einde-afvalstatus in Europa moeilijk in beeld

electrician-3087536_1280.jpg

Lidstaten blijken weinig happig om samen te werken aan einde-afvalcriteria. Maar nieuwe Europese wetgeving biedt hoop. Ook binnen de Nederlandse grenzen worden nog stappen gezet.

Meerprijs op plastic bakjes en bekers sneuvelt

dreamstime_l_44696153.jpg

Er werd al niet meer op gehandhaafd, en per 2026 verdwijnt de verplichte meerprijs voor plastic bakjes en beker ook uit de wetgeving. Voor andere moties omtrent wegwerpplastics is de uitvoering minder eenduidig.

VA maakt zich klaar voor CE-debat

dreamstime_m_219772005-AO Ankeiler.jpeg

In aanloop naar het circulaire-economiedebat roept de Vereniging Afvalbedrijven het kabinet nogmaals op om de circulaire-plasticheffing niet bij de afvalsector neer te leggen.

Vorige  1   2   3   6   17   71   344  Volgende

Artikelen

224 items gevonden.

Overheid moet keuzes maken in financiering circulaire economie

dreamstime_m_57667030.jpg

Sterke overheidsregie is nodig om financiering van circulaire bedrijven op gang te krijgen en te houden. Dat vertelden sprekers uit het bedrijfsleven, wetenschap en financiële instellingen bij een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden. De overheid moet keuzes maken, normeren en regels stellen. Ook klonk de roep om een fonds dat financiering van recyclingbedrijven op korte termijn makkelijker maakt.

Keerpunt voor afvalverbranding

dreamstime_m_310494165-AO Ankeiler.jpeg

Nederland heeft over vijf jaar 20 procent minder verbrandingscapaciteit dan nu in de nieuwe visie van de overheid. Voldoende om ons eigen afval te verbranden, en niet veel meer dan dat. De sector reageert uitermate verdeeld: van onthutst tot instemmend. De grote vraag is echter hoe de overheid die reductie gaat realiseren.

Overprikkelde Kamer mist gevoel van urgentie bij kabinet

dreamstime_m_323229092-AO Ankeiler.jpeg

In de Tweede Kamer leven grote zorgen of het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het bedrijfsleven wel voldoende betrekt bij en hoort over zijn circulaire-economiebeleid. Tegelijk wordt verwacht dat het ministerie vaart maakt in dossiers.

Uitstel zero-emissiezones 'plan van onbetrouwbare overheid' 

PreZero voertuig elektrisch.jpg

De Tweede Kamer nam eind oktober een motie aan die de regering oproept snel met een plan te komen om de invoering van zero-emissiezones uit te stellen tot 2029. Gemeenten die een dergelijke zone volgend jaar al willen invoeren, verschillende brancheorganisaties, maar ook afvalbedrijven die hebben geïnvesteerd in zero-emissievoertuigen, zijn not amused.  

'Overleg over lachgascilinders doodgebloed' 

20240916-132905_SV1009.jpg

Miljoenen en miljoenen euro's aan schade veroorzaken exploderende lachgascilinders sinds 2023 in de afvalketen. Maar ruim anderhalf jaar overleg tussen afvalsector en de Rijksoverheid over de kwestie heeft vooral één ding niet opgeleverd: geld. En dat doet pijn.

Jansen heroverweegt verplichte inpandige opslag afval

IenWMS0007.JPG

De kritiek van metaalrecyclers en afvalbedrijven op een verplichting om verstuivende stoffen inpandig op te slaan is aangekomen in Den Haag. Staatssecretaris Chris Jansen gaat er met brancheorganisaties over in gesprek. 

Plussen en minnen in nieuwe kabinetsplannen

20191113_092838.jpg

Op de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stijgt het budget voor de circulaire economie komend jaar, zo bleek op Prinsjesdag. Het is dan ook een 'beleidsprioriteit voor 2025'. Maar of de circulaire economie onderaan de streep écht geholpen is met alle nieuwe kabinetsplannen is maar zeer de vraag, afgaande op reacties uit de sector.

Hoe de afvalstoffenbelasting de circulaire economie frustreert 

spaarvarkentje op CE blokje dreamstime_m_148944910.jpg

Bij de evaluatie van de afvalstoffenbelasting moet het Ministerie van Financiën twee beperkende voorwaarden voor toepassing van de zogenoemde in-/uitmethode kritisch tegen het licht houden, vindt Hans Spaermon. De al lang achterhaalde voorwaarden zitten volgens de fiscaal specialist vooral stortplaatsen in de weg bij hun rol in de circulaire economie. “Hopelijk schudt iemand in de Tweede Kamer het ministerie wakker.”

IenW en afvalsector botsen over gewijzigd Besluit melden 

dreamstime_m_33254750.jpg

Vlak voor de inwerkingtreding besloot het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen juni het van kracht worden van het gewijzigde Besluit melden een half jaar uit te stellen. Afval- en recyclingbedrijven hebben tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. Desondanks vrezen zij dat de wijzigingen de circulaire economie lam leggen. 

De circulaire economie vraagt om een andere overheid  

pieter walraven public matters.jpg

Pieter Walraven is managing partner Public Matters. Hij ziet het gebrek aan circulaire ambities in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie niet per se als iets negatiefs. Misschien heeft de circulaire economie wel baat bij een overheid die minder gericht is op handhaven en nieuwe regels, maar meer op samenwerken, versnellen en het bouwen van draagvlak. 

UPV-systemen op de schop voor meer circulariteit 

dreamstime_m_260985292.jpg

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) beter inzetten om circulariteit te bevorderen en onderzoekt daarbij ook het nut van de algemeenverbindendverklaring. Naar verwachting duurt het tot 2027 voordat de UPV-systematiek wordt aangepast. Zo lang wil Fair Resource Foundation niet wachten. 

'Hoofdlijnenakkoord ondanks lichtpuntjes gemiste kans' 

fractievoorzitters bij presentatie hoofdlijnenakkoord.jpeg

Brancheorganisaties uit de afvalsector zijn teleurgesteld dat er in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB maar beperkt aandacht is voor onderwerpen die raken aan afvalbeheer en de circulaire economie. In de uitwerking van het akkoord kan een nieuw kabinet echter nog veel goed maken. 

Kamer hekelt gebrek aan transparantie UPV Verpakkingen

dreamstime_l_196236877.jpg

Een missionaire Tweede Kamer in debat met een demissionaire staatssecretaris over de voortgang rond de circulaire economie. Dat verliep minder soepel dan sommigen wellicht hadden gehoopt. Perikelen rond het Afvalfonds Verpakkingen (nu: Verpact) en niet geïnd statiegeld hielden de gemoederen vooral bezig.

'Evoa-herziening bewijst: EU ziet zich als hoeder van de wereld'

EU-container export dreamstime_xxl_248320616.jpg

Met de herziening van de Europese verordening overbrenging afvalstoffen willen Europese beleidsmakers zorgen dat recyclebare afvalstromen milieuverantwoord worden verwerkt. De aanpassingen leiden tot wisselende reacties bij recyclers. “Als de export van oud papier en karton stopt, verliest deze stroom zijn waarde en belandt het in een verbrandingsoven.”

Verkiezingsuitslag slecht nieuws voor circulair beleid

dreamstime_l_295591391.jpg

Veel hangt nog af van de kabinetsformatie, maar de Tweede Kamer wordt er de komende regeringsperiode niet groener op.

Braindrain in Tweede Kamer

3.jpg

Een aanzienlijk deel van de Tweede Kamerleden die deze kabinetsperiode het woord voerden over circulaire economie en afval, lijkt na de verkiezingen niet terug te keren in de Kamer.

Circulaire economie begint te schuren

stop fossiele subsidies Extinction Rebellion op A12.jpg

In vermoedelijk het laatste circulaire-economiedebat van Rutte IV bleek dat er in Den Haag heel verschillend wordt gedacht over 'transitiepijn' in de overgang naar een circulaire economie. Voor de een hoort het erbij, voor de ander is het niet uit te leggen. Een ander heet hangijzer: de zogenoemde 'fossiele subsidies'.

Klimaatpakket laatste stuiptrekking Rutte IV?

co2-g403e2416c_1920.jpg

De overheid wilde dit voorjaar budget vrijmaken voor CO2-besparende maatregelen die helpen circulaire doelstellingen te halen. Naast geld, kwamen er echter ook verplichtingen. Voor de Vereniging Afvalbedrijven aanleiding tot zorgen. Vlak voor de zomer leken de plannen in kannen en kruiken. Maar wat betekent de val van het kabinet?

Circulaire kledingindustrie hoger op politieke agenda

4.jpg

Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) werd de afgelopen maanden overladen met complimenten voor haar inzet voor een circulaire kledingindustrie. Na het debat over haar initiatiefnota en het door haar opgezette rondetafelgesprek in de Tweede Kamer is het echter de vraag of ze de transitie naar een duurzamere kledingketen werkelijk kan versnellen.

Heijnen verkiest zorgvuldigheid boven snelheid

IMG20230309131354.jpg

Solide en degelijke maatregelen die op de lange termijn voor grote effecten en de nodige systeemverandering gaan zorgen. Die verkiest staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat boven een 'wonderstokje' voor de korte termijn.

Vorige  1   2   3   4   5   8   12  Volgende