Gemeenten die voedselverspilling actief tegengaan boeken niet alleen milieuwinst, maar dragen ook bij aan bredere opgaven rond duurzaamheid, circulariteit, afvalreductie en voedselzekerheid. Een document met praktische tips kan gemeenten hierbij helpen.
Een gemiddelde gemeente met zo’n 40.000 inwoners moet zo’n 4,5 kton verspild voedsel verwerken. Als haar inwoners een jaar lang thuis geen voedsel verspillen, dan bespaart dit 4 miljoen kilo CO2-uitstoot, 118 liter water en 6 miljoen euro. Door voedselverspilling aan te pakken kan een gemeente flinke stappen zetten op meerdere beleidsterreinen zoals duurzaamheid, klimaat, circulaire economie, afvalreductie en voedselzekerheid.
In opdracht van provincie Gelderland heeft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling daarom praktische tips en hulp ontwikkeld voor gemeenten, om ze te helpen hun duurzaamheidsdoelen te halen en kosten te besparen door voedselverspilling te voorkomen. Dit zogeheten bouwstenendocument is ontwikkeld in samenwerking met verschillende Gelderse gemeenten, waardoor het document goed aansluit bij de praktijk. Tijdens een landelijke bijeenkomst is deze aanpak beschikbaar gesteld aan gemeenten in de rest van Nederland.
In de gemeente Arnhem kost de verwerking van al het voedsel dat huishoudens jaarlijks verspillen meer dan 1 miljoen euro, zo laat de provincie Gelderland weten. Wanneer elk Arnhems huishouden per jaar 1 kilo minder voedsel verspilt, bespaart dit de gemeente al 15.267 euro. Gedeputeerde Helga Witjes: “Voedselverspilling tegengaan vinden we heel belangrijk. Grondstoffen als water zijn schaars en energie kostbaar. Gemeenten staan dicht bij lokale voedselleveranciers en kunnen met gerichte keuzes en korte lijnen een groot verschil maken. Voedselverspilling tegengaan is dus ook een investering in lokale kracht en samenwerking.”