Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 27 mei 2025

Textielsector luidt noodklok om import 'giftig textiel'

De groeiende markt van ultra fast fashion zorgt ervoor dat Nederland wordt overspoeld met giftig textiel, waarschuwt de textielsector politici in een brandbrief. Giftig mogen zij in dit geval zowel figuurlijk als letterlijk nemen.

Nederlandse retailers slijten hun spijkerbroeken steeds lastiger doordat ultra fast fashion uit Azië de markt overspoelt.

In de aanloop naar een tweeminutendebat in de Tweede Kamer over de circulaire economie hebben MVO Nederland en Thuiswinkel.org samen met de textielsector een brandbrief gestuurd aan kabinet en Tweede Kamerleden. Hierin luidt de sector de noodklok over de voortdurende stroom niet-conforme ultra fast fashion die de Nederlandse markt overspoelt.

De textielsector ziet dat de kleding van lage kwaliteit na een paar keer wassen afgedragen, kapot of vormloos is. Voor bedrijven die werken met textiel vormt dit een steeds grotere bedreiging. Niet alleen de gezondheid van Nederlandse burgers en consumenten staat op het spel door de overmaat aan giftige stoffen, zoals onlangs bleek uit een uitzending KRO-NCRV’s Pointer. Ook heeft ultra fast fashion een giftige impact op verdienmodellen van Nederlandse bedrijven.

Nederlandse sorteerbedrijven maken inmiddels flinke kosten en zien de bergen laagwaardige kleding opstapelen zonder perspectief op een afzetmarkt. Bovendien moeten zij op tweedehandsmarkten concurreren met de ultra fast fashion. Textielrecyclers kunnen op hun beurt de slechte kleding niet recyclen omdat ze vol zit met polyester waar geen industriële recyclingtechniek of afzetmarkt voor bestaat. En kringloopwinkels zien dat ze steeds meer kleding moeten inzamelen, sorteren en andere extra werkzaamheden moeten verrichten om klanten dezelfde kwaliteit te kunnen blijven bieden. Tot slot zien Nederlandse (online) retailers dat ze in dit ongelijke speelveld niet kunnen concurreren tegen ultra fast fashion-bedrijven. En dat willen ze ook niet, daar die bedrijven de Europese productwetgeving negeren en kleding op de markt brengen die tot wel 400 keer meer giftige stoffen bevat dan wettelijk is toegestaan.

Breekpunt snel dichtbij

Wat de textielsector betreft moet de politiek nu handelend optreden. Nu niet kiezen voor een rem op ultra fast fashion producten die niet aan Europese regels voldoen is ook kiezen. Het is een keuze voor nog meer faillissementen in de circulaire textielbranche, voor nog meer kleding in verbrandingsovens, voor nog meer verlies van de Nederlandse innovatie- en kennisstatus op circulair textiel en voor nog meer oneerlijke concurrentie voor bedrijven in Nederland, waarschuwen sorteer- en recyclingbedrijven, kringloopwinkels en retailers.

Concreet roepen ze Den Haag op om op korte termijn met voorstellen te komen voor een versneld actieplan tegen oneerlijke import, de focus van handhaving leggen bij grootvervuilers (door de import én verkoop te stoppen van kleding die schadelijke stoffen bevat) en door als overheid publiekscampagnes te financieren die consumenten bewust maken van de impact en risico’s van kopen bij dit foute.

Circulaire-economiedebat

Tweede Kamerleden kunnen vandaag nog met die ideeën aan de slag. Vanavond staat er een tweeminutendebat circulaire economie op de agenda waarbij Kamerleden moties mogen indienen. Een motie van Geert Gabriëls waarin de regering werd opgeroepen nog voor het zomerreces maatregelen te nemen tegen ultra fast fashion strandde twee weken geleden echter nog in de Kamer. Een succesvolle motie zal dus vermoedelijk intelligent moeten worden geformuleerd om door een meerderheid van de leden te worden omarmd.

Ondertussen maakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gisteren (26 mei) nog wel bekend samen met andere Europese consumententoezichthouders de beruchte Chinese webshop Shein te hebben gewaarschuwd haar website aan te passen, omdat deze misleidend zou zijn en het bedrijf zich schuldig zou maken aan oneerlijke concurrentie. Het moet afgelopen zijn met onder andere nepkortingen én misleidende duurzaamheidsclaims anders wacht het bedrijf mogelijk een fikse boete.