Voor een groot deel van haar leden hoopt Midwaste in november een aanbesteding in de markt te zetten voor de verwerking van huishoudelijk restafval. Maar eerst consulteert de organisatie de markt.
Gezien de vele ontwikkelingen – zoals de CO2-heffing, het EU-ETS, nieuwe afspraken tussen VNG en Verpact, aankondigingen van nieuwe UPV’s, technologische innovaties en nieuwe EU-richtlijnen – hecht Midwaste aan een zorgvuldige voorbereiding van de aanbesteding. Het samenwerkingsverband van vijftien overheidsgedomineerde afval- en reinigingsdiensten start daarom een consultatie om inzicht te krijgen in de huidige werkwijze van restafvalverwerkers en hun visie op de toekomst. Via een vragenlijst, die vóór 28 augustus ingevuld moet zijn, worden marktpartijen bevraagd. Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden neemt Midwaste vervolgens contact op voor een afspraak.
Met de vragenlijst informeert Midwaste naar de huidige R1-waarde – een maatstaf voor energie-efficiëntie – van installaties van marktpartijen en naar de verwachte waarde bij de start van een eventuele overeenkomst in 2028. Verder stelt de organisatie vragen over de nascheidings- en voorscheidingsmogelijkheden van bedrijven, de ligging en bereikbaarheid van de verwerkingsinstallatie (onder andere ten opzichte van bevaarbaar water) en de plannen op het gebied van CO2-afvang. En uiteraard leeft de vraag wat voor inschrijvende partijen de voorkeur is ten aanzien van de looptijd van een overeenkomst.
Ook wordt uit de vragenlijst duidelijk dat Midwaste voornemens is om in een overeenkomst op te nemen dat de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor het verwijderen van lachgascilinders die zich nog in het restafval bevinden. Welke mogelijkheden zien marktpartijen hiervoor?
Het duurzaamheidsmodel voor gunning kan bij nascheiding werken met een kengetal voor vermeden CO2-uitstoot per ton restafval (input), maar ook met een kengetal per ton nagescheiden materiaalstroom (output), bijvoorbeeld kunststof. Midwaste geeft aan voornemens te zijn te gunnen op basis van de verwachte output en wil weten hoe de markt hier naar kijkt. CO2-afvang via rookgasreiniging wil de organisatie ook gunnen op basis van de verwachte output (tonnen afgevangen CO2). Ook hierbij de vraag: hoe kijkt de markt daar naar?
Verder geeft Midwaste aan een vaste vergoeding beschikbaar te willen stellen ter compensatie van de afvalstoffenbelasting, de CO2-heffing en (in de toekomst) het EU-ETS. Deze vergoeding is niet gebaseerd op de werkelijke kosten, maar op openbare bronnen, vergelijkbaar met de aanpak bij de aanbesteding voor de verwerking van restafval van de Rova-gemeenten.
Tien jaar gelden besteedde Midwaste voor leden ook al eens een flinke opdracht voor de verwerking van restafval van leden aan. Toen ging het om ruim 400 kton restafval uit 56 Brabantse gemeenten. Attero, AVR en Sita (nu PreZero) verdeelden uiteindelijk de koek. Omdat de laatste verlengingsoptie van de huidige overeenkomst loopt tot en met 31 januari 2028 zet Midwaste nu een nieuwe aanbesteding op. Vermoedelijk sluiten grotendeels dezelfde gemeenten aan, mogelijk aangevuld met enkele nieuwe gemeenten.